fbpx

Zwarte dieren fotograferen, fotosessie met Cas

Begin dit jaar had ik een fotoshoot met de knappe Cas, een zwarte Duitse herder. Volgens baasje Bram was het letterlijk onmogelijk om goeie foto’s van hem te krijgen. Nu, toegeven: zwarte dieren zijn absoluut niet de simpelste om op foto te zetten. Echter, dankzij Brigand (mijn zwarte kat) heb ik al heel wat ervaring met het op foto zetten van zwarte dieren. En je mag me geloven, het heeft een hele tijd geduurd voordat het eindelijk consequent goed lukte!

Met dieren is het echter zo dat ze vaak veel meer kunnen dan we van hen verwachten. Ook zo met Cas, die zich gedroeg alsof hij dit modellenwerk op dagelijkse basis deed.

Mijn belangrijkste tips om zwarte huisdieren goed op foto te zetten in natuurlijk licht op een rijtje:
  1. Zorg dat er niet te veel verschil is in licht. Door een achtergrond die veel meer licht krijgt dan het dier, gaat de camera het moeilijk krijgen. Die focust namelijk automatisch op het lichtste punt, en dat is in dit geval alles behalve het huisdier! Zoek bij voorkeur een plaats in onrechtstreeks, zacht licht.
  2. Let erop dat het dier genoeg belicht is en besteed hierbij ook zeker aandacht aan het licht in de ogen. Onderbelichten gaat er bij zwarte dieren al snel voor zorgen dat je veel details van de vacht kwijt die je zelfs niet meer terug kan krijgen met nabewerking. Stel je sluitertijd zeker niet te lang in (want een dier beweegt veel), maar ga eerder wat hoger in je ISO.
  3. Handige hulpmiddeltjes voor extra licht zijn eventueel een externe flitser of een reflectiescherm, waardoor je het licht correct kan sturen.
  4. Zorg voor contrast met de achtergrond. Op een lichte, zacht gekleurde achtergrond zal een zwart dier veel beter uitkomen dan op een donkere waarin hij helemaal verdwijnt.

Bekijk hieronder de poseerprestaties van Cas
Terug Van Instagrammer naar fotograaf
Verder Waarom is een fotograaf zo duur?

Comments are closed.