fbpx

Waarom is een fotograaf zo duur?

& is dat wel echt zo? een transparante uitleg
Waar komt de prijs van een fotoshoot vandaan?

“Dat is wel héél veel geld voor zo weinig foto’s!”
“Oei, dat is toch wel duur.”
“Waarom kost dat zoveel? Het is toch gewoon op een knopje duwen?”

Ik denk dat alle fotografen deze zinnen al meermaals gehoord hebben. Begrijp me zeker niet verkeerd. Dat een fotoshoot op het einde vaak een behoorlijke rekening met zich meebrengt, zal je mij nooit horen ontkennen. Omdat ik echter wel hou van transparantie, probeer ik dus ook uit te leggen waar die kost vandaan komt. Het is namelijk niet zo dat een ondernemer er met de natte vinger gewoon een prijslijst op plakt. Ja, ik zeg ondernemer, want als fotograaf doe je enkel meer dan fotograferen.

Graag wil ik jullie dus ook uitleggen waarom een fotograaf (dus zeker niet enkel ik) kost wat ze kosten. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is fotograaf zijn véél meer dan enkel op een knopje komen drukken. 

Fotoapparatuur

De eerste en meest essentiële bron van kost en investeringen: de apparatuur. Om te beginnen heb je nodig: een camera, een lens en een SD-kaart. Valt mee tot nu toe hé? Wel, als je op regelmatige basis fotografeert en je gaat specialiseren in een bepaalde stijl, mag je er al snel 1 tot 2 lenzen bij tellen. Die kosten gemiddeld rond de €1500, afhankelijk van welke keuzes je maakt. Echter, hoe duurder het glas, hoe scherper de foto’s. Je hebt dan toch al snel nog wel een aantal SD-kaartjes nodig, sowieso al als back-up in je toestel, maar ook als de anderen vol raken. Best schaf je ook nog een reservebatterij aan, want zonder batterij geen foto’s. De kosten van mijn batterijen zitten gemiddeld rond de €150/stuk. Dat zijn de grootste uitgaven, tenminste als je enkel in natuurlijk licht fotografeert. Als je, zoals ik, ook studiofoto’s maakt, komen daar nog de aankoop van achtergrondrollen, studio-opstellingen, filters, softboxen, flits-triggers enzovoort bij. Als laatste is er dan nog het onderhoud van je apparatuur. Die moeten regelmatig (minstens jaarlijks) schoon gemaakt worden om in topconditie te blijven.

Overige apparatuur

Zo, dat was deel 1 van de apparatuur, maar daarmee zijn we uiteraard nog niet rond. Bij de overige apparatuur hoort een PC om de foto’s te kunnen bewerken en de software die daarbij te pas komt (Photoshop & Lightroom in mijn geval). Bovendien heb ik een redelijk groot scherm zodat ik de foto’s tot in de kleinste details kan uitwerken. Dat scherm is gekalibreerd met een Spyder schermkalibrator zodat de kleuren die ik zie overeenkomen met de kleuren op de prints die jullie aankopen. Bovendien heb ik een aantal terabyte aan harde schijven zodat ik jullie foto’s veilig kan bewaren voor een aantal jaar (je weet nooit, je moest ze maar eens kwijtraken…). Er zijn ongetwijfeld nog dingen die ik nu vergeet, maar dat zijn de belangrijkste zaken.

Opleidingen

Net zoals alle beroepen moet je ook in de fotografie eindeloos bijleren. Na een brede opleiding in de fotografie volg ik ook regelmatig specifieke workshops om mijn kennis constant uit te breiden. Opleidingen zijn niet alleen belangrijk voor het eindresultaat, maar ook om jullie professionaliteit te bieden en jullie veiligheid te garanderen. Een gemiddelde workshop kost gemiddeld tussen de €350 tot €900, dus altijd een grote hap uit je budget.

Marketing

Dan komt er nog een deel waar ik persoonlijk zeer weinig van af ken (maar binnenkort een opleiding over ga volgen), namelijk marketing. Hieronder vallen: het onderhouden van een (of meerdere) sociale media-accounts, een website opbouwen en onderhouden en zien dat hij hoog scoort bij Google, flyers en posters, voorbeeldproducten (ja, de prints en producten waar ik altijd mee rond sleur, heb ik volledig zelf betaald). Dit kost misschien niet zozeer veel geld, maar vooral héél veel tijd.

Boekhouding, verzekering en beroepsvereniging

Jep, SAAI. Saai en toch nodig. Ik heb, omdat ik niet helemaal in het zak gezet wil worden door de belastingdienst, een boekhouder die ervoor zorgt dat ik zeker niet meer moet afgeven aan de belastingen dan nodig. Facturen opstellen en de algemene boekhouding doe ik echter zelf. Ook dit neemt toch wel wat tijd in beslag, zeker omdat er leukere dingen zijn die ik kan doen met die tijd… Daar bovenop heb ik een verzekering voor mijn materiaal, auto en een aansprakelijkheidsverzekering (een kost waar veel mensen waarschijnlijk niet meteen aan denken, maar zeker rekening mee moeten houden bij het aannemen van een fotograaf). Ik probeer altijd jullie veiligheid te garanderen, maar je weet nooit…

Time is money

Als laatste zijn er, naast puur financiële kosten, nog de uren die ik spendeer voor mijn beroep. Allereerst is er het contact met de klant, van het maken tot brochures tot eerste contact, concrete afspraken en feedback achteraf. Allemaal superleuk, maar tijdrovend. Vervolgens is er het zoeken naar locaties, de tijd om me van en naar een locatie te verplaatsen en dan nog de tijd van een shoot zelf. Na de shoot is het de foto’s op PC importeren en de beste uitselecteren. Vervolgens volgt de fotobewerking. Een foto bewerken kost me gemiddeld tussen de 15 en 45 minuten. Soms, als ik me laat gaan, durft deze tijd nog oplopen. Vervolgens is er het klaarmaken van de foto’s voor gebruik (voor print of voor sociale media), prints, Wall Art of albums maken en bestellen en het inpakken van de afgewerkte producten. Uiteraard doe ik dit alles met de grootste liefde en passie, maar ik kan de uren die hier inkruipen zelfs niet tellen ter illustratie, zoveel zijn het er.

Fotografie is een investering

Natuurlijk is er een fotograaf voor elk budget en zo hoort het ook. Bij het kiezen van een fotograaf ga je namelijk voor zijn of haar stijl en manier van werken. Zie het kiezen van een fotograaf echter als een investering. Zoveel momenten die worden vastgelegd, kunnen niet herhaald worden. Net daarom is de keuze van een fotograaf zo belangrijk. Kies iemand die goed opgeleid is en keer op keer kwaliteit biedt ongeacht de omstandigheden.

Ik wil met deze blogpost niemand schofferen. Ik wil alleen belichten wat nooit gezien wordt. Alles wat achter de schermen gebeurt zodat jij die ene perfecte foto aan je muur zou kunnen hangen. Tenslotte bezorgt een fotograaf je een ervaring en foto’s die een leven lang mee gaan. Dat mag iets waard zijn, toch?

Terug Zwarte dieren fotograferen, fotosessie met Cas

Comments are closed.